Nu foarte multi oameni se pot lăuda cu un zâmbet perfect de la natură. Cele mai recente studii arată că mai mult de 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate și estetică dentara în rândul copiilor. La prima vedere un aparat dentar poate părea incomod, dar în momentul în care tratamentul este terminat, dinţii vor fi aliniaţi cum trebuie. Într-un cuvânt PERFECȚI. Dinţii strâmbi sau care nu sunt aliniaţi corect sunt mai greu de întreţinut și pot fi pierduţi mai devreme din cauza carierii .
Aparatele ortodontice funcţionează prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra dinţilor şi maxilarelor. Cat durează un astfel de tratament? În cazul copiilor care pierd prematur dinți de lapte exista o soluție prin montarea menținătoarelor de spațiu. Trebuie să ştim că în momentul montării aparatului dentar se schimbă rutina igienizării. Astfel, celor două periaje obligatorii de dimineaţă şi seară şi clătirii cu apă de gură, se adăuga şi periajul după fiecare masă, cu periuţe normale dar şi mijloace suplimentare de igienizare, cum ar fi periajul cu periuţele interdentare, pentru o curăţare fără efort a zonelor greu accesibile şi folosirea duşului bucal. Tratamentul ortodontic nu are limită de vârstă. Însă, cu cât tratamentul are loc mai devreme, cu atât problemele pot fi tratate mai rapid.
Îndreptarea dinților era practicata încă din vremurile antice, deși ortodonția ca ramura a stomatologiei a apărut abia în anii 1880. Arheologii au descoperit cadavre mumificate ale oamenilor din antichitate ce aveau benzi din metal neprelucrat în jurul dinților. Totodată, descoperirile făcute de un cercetător într-un mormânt roman din Egipt arata câțiva dinți legați cu o sarma din aur – prima atestare documentară a unei legături.
Totuși, în ceea ce privește apariția și evoluția ortodonției, marile descoperiri au venit mai târziu, în jurul anilor 1800, meritul aparținând mai multor oameni care și-au pus amprenta pe progresul medicinei dentare.
În primul rând, trebuie menționat „părintele stomatologiei”, Pierre Fauchard care folosea pentru îndreptarea dinților un dispozitiv numit „bandeau”, o bucata de metal prețios în formă de potcoavă ce avea rolul de a extinde arcada maxilarului.
Lui J. N. Farrar, „părintele ortodonției” – îi datorăm inventarea aparatelor dentare, el fiind totodată și primul care a sugerat folosirea presiunii asupra dinților la intervale regulate pentru a-i îndrepta.
La începutul anilor 1900, ortodonții foloseau aur, platina, otel, argint sau cauciuc pentru a confecționa ligaturile, cârligele și buclele folosite pentru îndreptarea danturii. Cel mai des utilizat era aurul datorită maleabilității sale. În anul 1929 a fost înființată prima comisie de specialitate, Comisia Americana a Ortodonțiilor, iar în anii ’40 otelul inoxidabil a început sa fie utilizat pe scara larga. Tehnica de aplicare a aparatelor dentare a fost aceeaşi până în anii 1970 când s-a descoperit o tehnică ce avea să revoluţioneze istoria aparatelor dentare – folosirea de adeziv pentru a lipi brackeții. După anii 1990, evoluția a fost exponențială. În zilele noastre, 33% din populaţia globului a purtat sau poartă aparat dentar.